Sisäpuolella vai ulkopuolella – rouva Takata oli oikeassa

24.6.2008
Bronwen ja Frans Stiene
Suomentanut Katrina Lumikallio

Alkuperäinen englanninkielinen artikkeli löytyy The International House of Reikin verkkosivulta:
https://ihreiki.com/blog/inside_or_outside_-_mrs_takata_was_right/?fbclid=IwAR1F6zPdfOszrobaAukET9qOEID3fCKFDoImk1nJED1BoXp4VyktoAOeGIA&v=f0aa03aaca95

Lainaus rouva Takatan päiväkirjasta, 10.12.1935:
”Tarkoittaen, että ”Reikin” energia itsessämme potilaalle sovellettuna parantaa kaikki vaivat – se on luonnon mahtavin parannus, joka ei vaadi mitään lääkkeitä. Se auttaa kaikin puolin ihmisten ja eläinten elämää. Yksilön täytyy keskittyäkseen puhdistaa mielensä ajatuksilla ja meditoida antaakseen oikean ”energian” tulla sisältämme esille. Se sijaitsee vatsan pohjalla noin kaksi tuumaa navasta alaspäin. Istu mukavassa asennossa, sulje silmäsi, keskity ajatuksiisi ja rentoudu.”

Mitä rouva Takata siis oikein sanoo päiväkirjassaan? Hän tosiasiassa ohjeistaa meitä kolmessa hyvin tärkeässä energiatyöskentelyn ja Reiki-menetelmän puolessa. Jokaisen Reikin harjoittajan olisi hyvä muistaa nämä kolme aspektia, koska ne pitävät heidät oikealla oman harjoituksen ja kasvun polulla.

Aivan ensimmäiseksi hän selittää, että Reiki on sisällämme! Sitten hän jatkaa sen sijainnin kuvailuun: vatsanpohjassa. Lopuksi hän ohjeistaa, kuinka suorittaa omaa henkilökohtaista harjoitustamme: istu mukavassa asennossa, sulje silmät, keskity ja puhdista ajatuksesi.

Missä Reikin haarassa tai koulussa iskostetaan edelleen opiskelijoihin näitä yksinkertaisia mutta tehokkaita opetuksia? Nykyisin monet suuret Reiki-haarat väittävät, että Reiki tulee ulkopuoleltamme, ja että me kanavoimme kauttamme virtaavaa energiaa. Mihin se sijoittaa harjoittajan itsensä? Tällaisesta näkökulmasta katsoen harjoittajat uskoisivat, että heidän pitää yhdistyä itsensä ulkopuoliseen energiaan, ja että

”mitä enemmän me alamme etsiä tätä energiaa itsemme ulkopuolelta, sitä enemmän me päädymme sivuraiteelle. Tämä on aivan sama asia kuin taivas alkaisi etsiä taivasta – se ei löytäisi sitä.”

Ihmiset etsivät onnellisuutta ja se on syy, miksi monet ihmiset ottavat käyttöönsä Reiki-menetelmän. Tässä onnellisuuden etsimisen prosessissaan he käyttävät ehkä aikaa etsien asioita ulkopuoleltaan; sellaisia asioita kuten uusi auto, uudet vaatteet, uusi henkinen harjoitus jne. Onnellisuuden etsiminen itsemme ulkopuolelta on kuitenkin kuin onnellisuus etsisi itseään, koska todellisuudessa onnellisuus tulee sisältämme. Se on aina siellä olemassa ja odottaa vain, että tunnistaisimme sen.

Jos sekä Reiki että onnellisuus ovat meissä itsessämme, on mahdollista ymmärtää, että mitä enemmän oma energeettinen ymmärryksemme syventyy itseharjoituksella kuten esimerkiksi Reiki-menetelmän avulla, sitä helpompaa meidän on yhdistyä myös onnellisuuteen.

Milloin Reikin harjoittajat siis alkoivat etsiä Reikiä ulkopuoleltaan ja etääntyä rouva Takatan neuvosta? Hän kirjoitti tuon päiväkirjamainintansa jo vuonna 1935 oman Reiki-opiskelunsa aikana. On klassinen japanilainen opetustapa olla kertomatta opiskelijalle suoraan opetuksia, vaan pikemminkin antaa opiskelijan löytää informaatio harjoituksen itsensä avulla. Muistakaamme myös, että rouva Takata kirjoitti päiväkirjaansa, joka on yksityinen reflektointipaikka. Ehkä se on jotakin sellaista, minkä hän havaitsi itse omassa harjoituksessaan, ja ehkä se oli jotakin, mitä hän oletti opiskelijoidensa löytävän itse omalla harjoituksellaan. Jos asia on näin, silloin ei ole takeita siitä, päätyikö yksikään hänen opiskelijoistaan tähän ymmärryksen pisteeseen varsinkin, kun tätä ymmärrystä ei yleisesti opeteta Reiki-menetelmässä. Siksi tämä johtaa meidät spekulaatioon, että monetkaan tämän päivän opettajat eivät ole edistyneet pitkälle omassa henkilökohtaisessa harjoituksessaan.

Mitä tapahtuu, jos harjoitamme Reikiä ulkoisesti? Jos Reiki on meissä itsessämme ja me olemme Reiki, silloinhan meillä on vastuu varmistaa, että tämä energia liikkuu meissä kirkkaasti. Poistamme oman vastuumme sijoittamalla Reikin itsemme ulkopuolelle, jonnekin muualle. Jos asiat menevät sitten elämässämme pieleen, voimme syyttää jotakin itsemme ulkopuolella olevaa emmekä itseämme.

Jos, kuten useimmat harjoittajat yksimielisesti toteavat – Reiki tarkoittaa universaalia energiaa, miten me siis voimme olla erillämme tästä energiasta? Me olemme ja tulemme aina olemaan universaalia energiaa (Reiki). Tämä Reiki on kaikki; sinä, minä, puut, tietokone – kaikki minkä kanssa tulemme tekemisiin. Universaali energia on myös luonteeltaan ei-dualistista, mikä tarkoittaa, että jos jatkamme Reikin etsimistä ulkopuoleltamme, emme koskaan tule löytämään sitä, koska meillä on silloin dualistinen näkökulma. Tämä vastaa Reiki III symbolia/mantraa, joka edustaa Japanissa usein ei-dualistisuutta. Reikin kanji on kiinaksi Ling Chi, ja Ling Chiä kuvataan Kiinassa hienovaraisimmaksi ja ihmisen kaikista energioista jalostuneimmaksi, ja että se on tulosta kaikkein edistyneimmän vaiheen harjoituksesta.*

Toinen itseharjoituksen aspekti, josta rouva Takata kirjoitti, oli paikka joka sijaitsee kaksi tuumaa navan alapuolella. Sen nimi on hara tai tanden, ja se on ensimmäinen japanilaisista energiakeskuksista, joita kutsutaan kolmeksi timantiksi. Hara on perusta henkiselle kehittymisellesi Reiki-menetelmän avulla. Ilman sitä harjoituksestasi tulee epävakaata, mikä voi johtaa sinut sivupolulle, joka ei vie minnekään. Voima ja yhteys haran kautta on ehdottoman tärkeää pysyäksesi tielläsi.

Kolmas aspekti rouva Takatan päiväkirjatekstissä oli se, että meidän täytyy myös keskittyä. Monet nykyaikaiset Reiki-joulut opettavat, että voit laittaa kädet päällesi ja katsella televisiota tai laittaa kädet jonkun toisen päälle ja jutella samalla heidän kanssaan tai muiden paikalla olevien kanssa. Molemmissa tapauksissa menetämme vaadittavan keskittymisen. Huomiomme kuten energiatyömmekin siis hajautuu ja siitä tulee vähemmän tehokasta itsellemme ja muille. Keskittymistämme tukeaksemme puhdistamme ajatuksemme, jotta meillä olisi oikeanlaiset ajatukset, kun etenemme ei-dualistisuuden tilaan. Kun pääsemme siihen, ymmärrämme kaiken keskinäisen kytköksen. Erillisyyttä ei ole.

Me olemme Reiki.

Kiitos sinulle, rouva Takata!

*Lainaus teoksesta Chi-gung: Harnessing the Power of the Universe by Daniel Reid.

2023-03-14T01:46:07+02:00 14.03.2023|